Online angol magántanár skype-n (byaslondon)

Angol nyelvvizsga szintek

Angol nyelvvizsga szintek

Sokan nincsenek tisztában a nyelvvizsgák szintjeivel és követelményeivel.
Ezért most a Headway sorozaton keresztül bemutatom a nyelvvizsga szinteket.

ALAPFOK
Egy alapfokú nyelvvizsgára általában 6 igeidőt kell tudni. A teljes nyelvtani tudnivalóknak kb. a felét. (present simple, present continuous, past simple, past continuous, future simple, future continuous, módbeli segédigék, vonzatos igék....)
Egyszerű mondatokat kell tudni elmondani folyékonyan nagyon alap témákban. (pl. napirend, család, ház, ki mit csinál, stb.) A2 szint
Az alapfokú szóbeli nyelvvizsgán általában 20 téma van.

KÖZÉPFOK
Minden nyelvtant kell tudni. Az összes igeidőt, a rendhagyó igék 3 alakját, a vonzatos igéket, módbeli segédigéket, feltételes módot, passzívot, függő beszédet, műveltető szerkezetet, stb. Mindent.
Átlagos hétköznapi témákról folyékonyan bő szókinccsel kell tudni beszélni. Semmi elvont. Általános dolgok: család, öltözködés, sport, kultúra, utazás, szabadidő, iskola, tanulás, ünnepek, stb. Általában 20 téma van a szóbelin, altémákkal együtt kb. 40 összesen. Írásbelin szövegeket kell olvasni, levelet írni, stb. B2 szint

FELSŐFOK
A phrasal verb-eket kell nagyon tudni. (pl. put up, put back, put on, stb. get, get up, get back, get on, ....) Ezekből jó sok van, de mint mindent ezt is meg lehet tanulni, csak idő és szorgalom kérdése. Sokkal nagyobb szókincs kell mint középfokon, mivel itt már bármilyen téma lehet. Elvont témák is. pl. űrkutatás, alternatív energiaforrások, eutanázia, globális felmelegedés, abortusz, stb.
Tudományos ismeretek nem szükségesek, de jó ha az ember sok mindenben alaposan tájékozott, olvasott. Ehhez jók a www.bbc.com, www.cnn.com, és persze a külföldi lapok: Scientific American, Newsweek, The Times, stb.
Ezeket jó ha olvassa az ember, és a cikkek lényegét kijegyzeteli angolul, egy tanárral pedig kijavíttatja, illetve átbeszéli angolul. (szókincset megtanulja, és a tanárral gyakorolja)
Ezt kb. fél- egy éven át elég intenzíven kell csinálni napi-heti rendszerességgel. (hanganyag BBC-ről, cikkek olvasása, fogalmazások írása, phrasal verb-ek tanulása) Ajánlom még az angol nyelvű wikipédia használatát és a TEDx-et! C1 szint



A Headway szintjei: 

1. Beginner (totál kezdő) - aki még életében nem hallott angolt. Ilyen gyakorlatilag nincs, de vegyük úgy, hogy aki még soha nem tanult angolul. (A Marson élt eddig...)


2. Elementary (kezdő)- már van némi fogalma az angolról, hallott pár szót angolul, esetleg tud köszönni angolul, és pár szót ismer. Erről a szintről indul.


3. Pre-Intermediate (középfok előtti szint)- B1
alapfokú nyelvtudása, esetleg nyelvvizsgája van. Ez az alapfok fölötti, de középfok alatti szint. (Ha ezt a könyvet a közepéig (unit 7) végigtanultad alaposan, akkor elmehetsz egy alapfokú nyelvvizsgára (A2). Persze jobb, ha teljesen végigtanulod a könyvet, és utána mész el egy alapfokú nyelvvizsgára. Ekkor 98% esélyed van arra, hogy sikerül. Középfokúhoz nem elég. B2-höz kevés.


4. Intermediate (középfok)-B2 Közvetlen a középfokú nyelvvizsga előtti szint. (Ha ezt a könyvet is alaposan megtanultad, akkor döntsd el, hogy melyik középfokú nyelvvizsgára szeretnél menni. Szánj 3-5 hónapot az adott nyelvvizsgára való speciális felkészülésre! (szóbeli témakörök, írásbeli feladatok gyakorlása. Ezek nagyjából hasonlóak ugyan, de mégis minden nyelvvizsgán kicsit más típusúak. )


5. Upper-intermediate (Középfok fölött)- Már megvan a középfokú nyelvvizsgája, afölötti szint, felsőfokhoz még kevés. Nincs benne már új nyelvtan.


6. Advanced (felsőfok)-C1 közvetlen a felsőfokú nyelvvizsga előtti szint. Ha ezt a könyvet is végigtanultad, válaszd ki hogy melyik felsőfokú nyelvvizsgára szeretnél elmenni, és szánj 3-6 hónapot az adott nyelvvizsgára való felkészülésre!



Nyelvvizsga alatt az egy- vagy kétnyelvű, Magyarországon elfogadott és akkreditált nyelvvizsgát értem. Pl. Origó (Rigó utcai, vagy BME, stb.)



NYELVVIZSGA SZINTEK:

Alapfokú nyelvvizsga letehető a Headway Elementary vagy Headway Pre-Intermediate könyvek után. A2- B1 szint
Középfokú nyelvvizsga letehető a Headway Intermediate könyv után. B2 szint
Felsőfokú nyelvvizsga letehető a Headway Advanced könyv után. C1 szint



Másik tipikus kérdés:
Mennyi idő kell egy nyelvvizsgához? 
Általában alapfokhoz totál nulláról átlag 1 év (intenzív tanulással, min. heti 2-3 óra)
Középfokhoz  totál nulláról 1,5- 3 év (heti óraszámtól függően....)
Felsőfok totál nulláról 4-5 év

Az időt persze sok tényező befolyásolja.

Az európai nyelvvizsga rendszerben létrehoztak egy egységes szintrendszert, melyet A1, A2, B1, B2, C1, C2- re osztottak fel. (6 szint)

A magyar nyelvvizsga rendszer az alábbiak szerint viszonyul / igazodik ehhez a szintek alapján:
A1 -> nem mérik a magyar nyelvvizsga rendszerben vagyis nincs megfelelője.
A2 -> nem mérik
B1-> alapfokú nyelvvizsga
B2-> középfokú nyelvvizsga
C1-> felsőfokú nyelvvizsga
C2-> nem mérik

Itt találsz az egységes európai  nyelvvizsga szint rendszer-ről egy leírást:

A1 - Minimumszint (nem mérik a magyar nyelvvizsga rendszerben)

A2 - Alapszint (nem mérik a magyar nyelvvizsga rendszerben)

B1 - Küszöbszint Ez az alapfokú nyelvvizsga szintje.

B2 - Középszint Ez a középfokú nyelvvizsga szintje.

C1 - Haladó Ez a felsőfokú nyelvvizsga szintje.

C2 - Mesterfok Közel anyanyelvi szint. (nem mérik a magyar nyelvvizsga rendszerben)

 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------
A cikk szerzője:

Szalontai Teréz
angol magántanár
skype: byaslondon
https://angolonline.blogspot.com

-----------------------------------------------------------------------------------

Népszerű bejegyzések