Online angol magántanár skype-n (tercsike76)

2009. október 20., kedd

TELC B2 nyelvvizsga beszámoló

Szia Tercsi!Ezúton küldöm meg részedre a 2009.10.17.-n lezajlott TELC B2 nyelvvizsga beszámolót. (középfok "C")
Helyszín: Budapest

Általános véleményem, hogy borzasztóan nagy szókincs szükséges a nyelvvizsgához, mert bármilyen téma előfordulhat és bármihez tudni kell hozzászólni. A rendelkezésre álló idő összességében mindenre elég volt, kivéve a levélírást, ahol a 30 perc szerintem kevés.
A nyelvvizsgán szótár nem használható. 
Írásbeli rész:

- Reading comprehension
Part 1, Part 2, Part 3 részek a hosszú szövegek ellenére nem voltak túl nehezek számomra, de volt benne egy-két számomra ismeretlen szó, ami megnehezítette a helyes megoldás kiválasztását.

- Language elements:
Part 1 része már komolyabb felkészülést igényelt nyelvtanilag, vonzatokat és phrasal verb-et kellett ismerni hozzá.

Part 2 rész volt a legnehezebb része az írásbelinek, ezzel töltöttem el a legtöbb időt. A szöveg nem volt túl nehéz, de a beírandó szavaknak a negyedét nem ismertem.


- Listening comprehension
Part 1: az öt elhangzott szöveg viszonylag hosszú és folyamatos, gyors beszéd volt, mindegyik a bűnözéssel volt kapcsolatos.

Part 2: igaz-hamis állítás listening kétszer hangzott el kis odafigyeléssel is meg lehetett oldani.


Part 3: ebben a részben hangosbemondó, rádiós hirdetés, telefon menühang volt hallható, odafigyelve meg lehetett oldani.

- Letter writing:
A két téma:
Szorult anyagi helyzetbe jöttél, láttál egy hirdetést amiben egy cég pénzügyi, továbbképzési, banki segítséget kínál. Ennek a cégnek kellett levelet írni, érdeklődni a mindenfelől.
A másik témában Angliában dolgoztál egy ideje, de most hazatérsz és a barátoknak, kollégáknak egy vacsorát rendezel. Egy étterem hirdetése látható, nekik kell levelet írni, érdeklődni a menü felől, igényeidet leírni, lefoglalni igényed szerint.Szóbeli rész:


- Presentation: 
Az egyik téma a nemzeti ételek hazánkban, a másik egy sportesemény volt, az egyiket kellett választani és bemutatni.


- Discussion:
Ebben a részben egy teljes oldal újságcikket kellett elolvasni, ami az iskolai erőszak visszaszorításáról, a bandákról, erőszakról írt. A szöveg nagyon nehéz összetett szöveg volt, sok részét nem is értettem. A megvitatás során én is és a vizsgázótársam is az erőszakot emeltük ki, mindenféléről beszéltünk.

- Task:
Az utolsó részben a képzeletbeli iskolámat kellett elképzelni és bemutatni. Mit tanítanának, hány iskola kell egy országrészbe és milyenek, stb. Szerintem ez egy igen idétlen témának sikerült, elég nehéz volt hozzá kapcsolódót mondani.

Javaslatom a vizsgázóknak
A leendő vizsgázóknak az javasolom, hogy szókinccsel alaposan készüljenek fel. Újságcikkek olvasását javaslom. A közös felkészülésünk mindenképp hasznos volt, mert tanultam nagyon sokat.

Összegezve a vizsgát pozitív képem lett róla, remélem sikerült letennem.


Üdv.

A tanuló nevét anonymitás miatt nem közlöm. A felkészüléshez javasolt könyvek:
Link 1. 
Link 2. 
Tóth László Nagy Zsuzsanna
TELC angol vizsgafeladatok a középfokú nyelvvizsgához - CD melléklettelEzt a véleményt az index fórumán olvastam, és teljes mértékben egyetértek vele:
http://www.index.hu
Fórum / Filosz/ Nyelvtudor/ Angol nyelvvizsga HOGYAN??????
Master555                             2008.09.09 17:08:55


"Sziasztok! 

Azoknak adnék tanácsot, akik könnyen akarnak angolból (de akár más nyelvből is) középfokút szerezni. Erre van a TELC. Nem reklámozni akarok, de nekem teljesen bevált angolból és németből is. Rendkívül népszerű, és ennek a fő oka az, h kiszámítható a feladatsor. A legtöbb feladatnál lehet tippelni-ez főleg a magnós feladatnál hasznos- és szinte minden feladatra előre fel lehet készülni:
 

Írásbelire legkönnyebben, ha veszel egy felkészítő könyvet kb. 4000 forintért, ami kifejezetten TELC-re készít, a trükk most jön: a levélírás részt be lehet tanulni úgy, hogy előre megírsz otthon egy levelet, beleírod az önéletrajzodat, formalitásokat, (2-féle levél van mindig a vizsgán, az egyik általában jelentkezés vmi munkára vagy tanfolyamra) majd kihagysz részeket, ahová majd a vizsgán beírod az aktuális infókat, kijavíttatod egy tanárral, majd gyakorlásképpen leírod 3-4-szer. A vizsgán tuti siker, maximális pontot kaptam rá. 

Szóbelire meg a prezentációs részt egyszerűen bemagolod az előre megadott témákat (5 van, ebből 2-őt adnak meg vizsgán amiből választhatsz, tehát 4-et kell megtanulni) és ott úgy adod elő, mintha ott találnád ki. Biztos a siker. És ha már az első feladatnál látják, h "milyen jól tudsz", a többi feladatot felpontozzák még ha nem is olyan jó, ez tapasztalat. Egyébként szóbelin szinte mindenkit átengednek, aki megszólal.


Remélem, tudtam segíteni"Szalontai Teréz
angol magántanár
http://onlineangol.uw.hu

-----------------------------------------------------

Népszerű bejegyzések